torsdag 30 maj 2013

Bertil Malmkvist: Kommissarie Krafft - Bokomdöme

Kommissarie Krafft
Av Bertil Malmqvist
Idus Förlag 2013
ISBN 9789187001529, Häftad, 193 sidor
Bertil Malmqvists bok består av tre längre noveller om den märklige kommissarie Krafft. Novellerna är förhållandevis sammanhängande, så det blir ändå som en roman där kommissarien likt en Sherlock Holmes får några olika fall att lösa.

Men där upphör likheterna med Sherlock. Krafft är mer lik en Ture Sventon, med samma lite putslustiga sätt att beskriva tillvaron. Jag efterlyser ju ofta lite mer humor i deckargenren och blir glad varje gång det görs ett försök till lite mer skrattframkallande historier. Men författaren når inte riktigt fram här. Humorn kunde ha tagits ut i lite större svängar. Det är nästan så att man inte är säker på om det är allvar eller skämt ibland.

De tre historierna är av mycket olika kvalitet. De har lite Conan Doyleliknande namn: Mysteriet beträffande Borgmästare Arvid H. Björnström, De fem apelsinkärnorna och Briggen Malena. Allra bäst är historien om apelsinkärnorna där det anspelas ännu mer på Sherlock Holmes. Den berömde detektivens barnbarn Charles Holm är den som anmäler mysteriet för att få det utrett.

Boken bjöd ändå på en stunds förnöjsam läsning med en hel del småfniss. Bertil Malmkvist kan säkert åstadkomma fler små lustiga historier av den här sorten. Bäst är han när han anknyter sina historier till kända händelser eller personer, fiktiva eller verkliga.

Betyg: 2 tomteluvor

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Viktigt är att veta att Bertil är 91 år fyllda och detta är hans debut! Så en fantastisk prestation! Boken har han skrivit på skrivmaskin.
Vi vill bland annat förmedla - Det är aldrig för sent!
Bertil är en oerhört fantastisk man som vågat ge ut boken.
Hälsningar Förlaget

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8